2012. május 23., szerda

Ehető gyomnövények


A zöld turmixunkat színesíthetjük az alábbi gyomnövényekkel:
A Gemüse magazin számolt  be a tanácskozásról,  ahol kiderült, milyen rengeteg ehető „gyom“ vesz körül  minket, és sokuknak milyen  figyelemre méltóak a beltartalmi értékei. Dr. Susanne Till,  a bécsi egyetem botanikusa foglalta össze őket.
Az ánizs illatáról ismert zamatos  turbolya a virágzásig, illetve még a virágzás alatt is szedhető, és lombja finom,  halványzöld. Rokona, az erdei  turbolya gyakoribb, de konyhai  felhasználásra kevésbé alkalmas,  mivel nincs ánizsillata.  Hasonlóan nem különleges  ízű a ragadós galaj sem, keverékekbe,  erdei füvekből készült „spenótba“ azonban alkalmas  lehet.
A közönséges bojtorján zsenge  levelei áprilistól júniusig, a  gyökerei késő ősszel, illetve télen  fogyaszthatók. A levelek  ízét a fészkesvirágúakra általában  jellemző keserű anyagok  alakítják, a gyökere viszont a  fekete gyökérhez hasonló, zamatos.  Japánban egyébként a  bojtorjánt nemesítik is, a minél  nagyobb gyökérért.
A medvehagyma régóta ismert  és kedvelt növény, üde  lombos erdőkben Magyarország  egyes tájegységein is tömegesen  fordul elő. A teljes  növény fogyasztható, a legtöbb  hasznos anyagot közvetlenül  a virágzás előtt tartalmazzák  a levelek. Hasznos összetevői  révén a medvehagyma  nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a  fokhagyma, javítja a véráramlást, és gátolja a koleszterin  bioszintézisét – állítja dr. Susanne Till. A C-vitamin-tartalma  tízszer magasabb, mint a  póréhagymáé vagy a vöröshagymáé.  A vadon termő  hagymafélék közül a medvehagymának  van a legmagasabb  karotinoid-és  klorofill tartalma, és legmagasabb a szabadgyökfogó-képessége. A gyakorlatlan  gyűjtők azonban öszszetéveszthetik  az erősen mérgező  őszi kikericcsel (Colchicum autumnale), vagy a szintén  mérgező gyöngyvirággal  (Convallaria maja lis), esetleg  a salamonpecséttel  (Polygonatum sp.). A podagrafű még a 20. század  elején is termesztett növényként  volt ismert. Fontos  C-vitamin-forrás a kora tavaszi  időszakban, és lényeges  szerepet játszott a skorbut elleni  harcban. Levelei júniusig,  közvetlenül a virágzást  megelőző időszakig használhatók.  Termesztése indokolt  lehet, bár a kertben könnyen  válhat terhes gyommá.
A népgyógyászatban régebben  mind a kis, mind a  nagy csalán jelentősége nagy  volt. Száz grammonként 350 mg C-vitamin-tartalmával  a  csalán abszolút csúcstartó a  levélzöldségek között – a spenót  50, a saláta 20 mg-ot  tartalmaz –, de még a paprikával  is versenyképes, ami szintén  300 mg C-vitamint  tartalmaz  száz grammonként. Termesztése  indokolt lenne, és dr. Till  szerint csalánszőrmentes  változatot is ki lehetne szelektálni  a természetben előforduló,  kevésbé szőrözött egyedekből  kiindulva.
Ehetők az árvacsalánfajok  is, a piros árvacsalán étel díszítésre  is kiváló. Már kora tavasszal  gyűjthető. A nagyobb  árvacsalán fajok  fanyar ízvilágát  nem mindenki kedveli,  a kékes-lilás  virágú kerek repkény  virága viszont levendula ízű, bár lombja annak is fűszeres,  fanyar.
Jól ismert a pitypang, de  azt nem mindenki tudja, hogy  a teljes növény fogyasztható,  még a gyökere is. A fészkesvirágzatúakra  jellemző keserű anyagok  miatt a növény összes  része kesernyés. Ugyanezektől  az összetevőktől keserű  a fejes saláta őseként ismert  keszegsaláta is.
A gyógynövényként ismert  cickafark frissen, salátaként  fogyasztva a legjobb, de spenótként,  illetve pestónak is  felhasználhatók fűszeres zamatú  zsenge levelei. Ehetők a  tyúkhúr zsenge hajtásai is, sőt  a schönbrunni tanácskozáson  bemutatkozott biogazdálkodó  a bécsi piacon tyúkhúrral egészíti ki a zöldségválasztékát.  Márciustól októberig minden  további nélkül fogyaszthatók  zsenge hajtásai, akár enyhe teleken  is szedhető. Az idősebb  növényrészek rágósak.
A tanácskozáson az előadók  termesztésre érdemesnek minősítették  a medvehagymát, a podagrafüvet, a pitypangot, a bojtorjánt, valamint a csalánfélék  családjába tartozó és ugyancsak  magas C-vitamin-tartalmú  falgyomot, a répagyökerű harangvirágot,  a valamennyi vadon termő zöldség legnemesebbikének  nevezett halovány aszatot, és a borbálafüvet.
A termesztésbe vonás talán  segítene, hogy megismerjék  a fogyasztók ezeket a növényeket,  amelyek bár évszázadokig  az étrend részei voltak,  ma már teljesen kikerültek  a köztudatból. Beltartalmukat  tekintve némelyikük  pedig igencsak figyelemre méltó, és a termesztett zöldségekét  is felülmúlja.
Fogyasztható  fajok
– Zamatos és erdei turbolya  (Antriscus cerefolium és A. sylvestris)
– Ragadós galaj  (Galium aparine)
– Közönséges bojtorján  (Arctium lappa)
– Medvehagyma  (Allium ursinum)
– Podagrafű  (Aegopodium podagraria)
– Csalán  (Urtica sp.)
– Piros árvacsalán  (Lamium purpureum)
– Kerek repkény  (Glechoma hederacea)
– Keszegsaláta  (Lactuca serriola)
– Cickafark  (Achillea mille olium)
– Falgyom  (Parietaria officinalis)
– Répagyökerű harangvirág  (Campanula rapunculus)
– Fehér libatop és paréj libatop  (Chenopodium al bum és C. bonushenricus)
– Halovány aszat  (Cirsium oleraceum)
– Borbálafű  (Barbarea vulgaris)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése