2014. március 12., szerda

Szappan 100% napraforgó olajból


Nem olyan régen kaptam egy levelet az egyik olvasómtól, hogy lehet pusztán napraforgó olajból szappant készíteni. Azt válaszoltam, hogy bár magam még soha nem készítettem, olvastam már más blogot, ahol volt aki igen.
Most érkezett el az ideje annak, hogy én is kipróbáljam, hogy milyen szappant is lehet készíteni kizárólag napraforgó olajból.

Egy új színezési technikát is kipróbáltam.

A szappan összetevői:

  • 100% napraforgó olaj
  • Szűrt víz
  • NaOH
  • Fekete kozmetikai pigment
  • Rózsaszín kozmetikai pigment
  • Annato por
  • Indiai fűszer, ami pirosra színez
  • Illóolaj


Ha el akarjátok készíteni, akkor itt számolhatjátok ki a pontos hozzávalókat:
http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

Elkészítettem a masszát, majd 4 felé osztottam és megszíneztem őket. A rózsaszínt a feketébe öntöttem, anélkül hogy összekevertem volna. A pirosat pedig a sárgába öntöttem, anélkül hogy összekevertem volna. Majd tömb formába öntöttem úgy, hogy középen öntöttem a maradék két masszát felváltva. Így kaptam a képen látható mintázatot.

Magával a masszával nagyon megszenvedtem. Iszonyatosan lágy, folyós. Egy ideig azt hittem, hogy semmi sem lesz belőle, egyszerűen nem akart elkezdeni sűrűsödni. Volt egy pont, amikor feladtam, és azt mondtam, hogy most már lesz ami lesz, formába öntöm. Szerencsére nem vált szét, ennek ellenére órák kellett még neki, hogy elkezdjen sűrűsödni.
Ha nekiálltok, akkor ne adjátok fel, szánjatok rá időt. Órákig lehetetlenség kevergetni mixerrel, én egy idő után magára hagytam. Úgy tűnik hogy nem döntöttem rosszul, de az az igazság, hogy féltem tőle hogy ez lesz az első szappanom amit önthetek ki. Nem 24, hanem legalább 48 órát hagyom a formában, ha nem 3-4 napot, és csak utána fogom felvágni.

Végül kb. 3 hetet hagytam a formában, mert annyira puha volt, hogy nem mertem kiszedni. Végül csak nekiálltam, de sokat nem javult a helyzet. Olyan volt mint egy puha gyurma, még 3 hét után is. Nagy nehezen felvágtam, majd dobozba tettem. Ez után jött a meglepetés, hogy miután már darabokban volt, hamar elkezdtek keményedni. Még mindig valamivel puhább a szappanom, mint amihez szokva vagyok, de még van pár hete az érési folyamatból, kíváncsi vagyok hogy addigra lesz-e belőle igazi, kemény szappan :) Azt viszont nem bírtam ki hogy ne próbáljam ki, és bár a szappanszámoló szerint ez egy nem habzós szappan, igen is nagyon szuper habja van! Természetesen még csak kicsit próbáltam, mert nem akartam kiszárítani a kezem vele, de elég ígéretesnek tűnik :)

Ha okosabb lettem volna, akkor előbb elolvasom ezt az összefoglalást, és nem készítek csak napraforgó olajból szappant, de azért remélem hogy a végeredmény megéri majd! Iszonyatosan várom hogy leteljen a 6 hét és megtudjam, hogy mennyire habzik, milyen állaga van, stb.
http://www.hazikence.hu/leggyakrabban-hasznalt-olajok

Még nem írtam róla, de részt veszek egy utazó szappan projektben, amihez többen is csatlakoztunk, és oda ezt a szappanomat fogom elküldeni. Az illata mennyei, legalábbis nekem nagyon tetszik :) A színe is szerintem nagyon szép, bár ha elütőbb színeket használtam volna, akkor biztosan jobb vizuális eredményt lehetett volna elérni, de majd legközelebb :)


Update 2014.04.13.:
Hát, azt kell hogy mondjam, nem ez lett a legjobb szappanom, pedig fantasztikus illata van! Valahogy sehogysem akart igazán megszilárdulni. Már bőven túl van a 6 héten, de még mindig puha. Úgyhogy gondoltam egy nagyot és merészet, és pár darabon kívül, amit már elajándékoztam, feldaraboltam és új szappan készül belőle. Ez most egy nagyon új projekt, ezért ide nem írom le a részleteket, lesz róla új bejegyzés.
Amúgy ha nagyon akarnám, akkor tudnám használni ezt a szappant, mert bár nincs nagy habja, de azért habzik, ha nagyon dörzsölöm :) Kicsit hasonlít a natúr olívás szappanhoz, szóval ilyen géles habja van inkább, de mint említettem korábban, ha nagyon dörzsölöm a kezem, akkor szépen habzik.
Ezt a szappant szántam az utazó szappan projektbe, de nem akarom magam égetni, úgyhogy inkább majd egy másik fog utazni. Remélem mindenki legnagyobb megelégedésére :)
Ha újra elkészíteném, akkor tuti nem csak napraforgó olajból, muszáj tenni bele egy kis kókuszt is, hogy szilárdabb legyen.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett. Irigylem a bátorságodat. Én még nem mertem csak napraforgó olajat használni a szappanokhoz.

    VálaszTörlés