2012. július 5., csütörtök

Diós szappan


Lassan átmegyek simán csak szappanozós blogba. De annyira élvezem! És imádom hogy lehet kreatívkodni, ötletelni. Mostanában állandóan csak azon jár az agyam, hogy milyen szappant kéne csinálni.
Ez amúgy egy mindent bele szappan lett, legalábbis ami az olajokat illeti. Szerettem volna elhasználni már néhány olajat, ami itthon feküdt, így ezek most mind belekerültek ebbe a szappanba. A jövőben nem akarok semmi mást használni a kókusz-, napraforgó-, ricinus-, olívaolajon kívül. A pálmaolajnak utánajártam, és eddig nem is tudtam, hogy a pálmaültetvények miatt mennyi őserdőt kiírtanak és vele együtt az ott élő állatfajokat is. Így én soha többet, semmilyen formában nem fogok pálmaolajat használni. Most még elhasználtam ehhez a szappanhoz ami volt itthon. Sajnos sok mindenben van belőle, kozmetikumokban, margarinban, de azért megpróbálom majd száműzni ezeket a termékeket az életemből.

És akkor a szappan:

Hozzávalók:

  • 100 gramm kókuszolaj
  • 280 gramm olíva olaj
  • 270 gramm pálmaolaj
  • 100 gramm dióolaj
  • 50 gramm mandulaolaj
  • 100 gramm repceolaj
  • 50 gramm szezámolaj
  • 50 gramm szőlőmagolaj
  • 380 gramm folyadék (nálam ez most diófőzet volt)
  • 133,5 gramm lúg


Az egészet azzal kezdtem, hogy szedtem zöld diót és dió levelet a fáról. A zöld diót 4 felé vágtam, a leveleket feldaraboltam. Desztillált vizet forraltam, majd beletettem a diót és a leveleket. Ezt néhány percig forraltam, majd lekapcsoltam alatta a gázt és kb. 1 órát hagytam állni. Mikor kihűlt jégkockatartóba tettem és lefagyasztottam. Ezt célszerű előző nap elvégezni!
Azért esett a választásom a dióra, mert Maria Treben könyvében nagyon jókat írnak erről, fertőtlenítő, tisztító hatású, jó a pattanásokra és a bőrproblémákra.
A leveleket napon megszárítottam majd később ez is a szappanba került.
Kimértem a hozzávalókat, felmelegítettem az olajokat kb. 40 fokosra, a lúgot feloldottam a diós főzetben, a végén kb. ez is 40 fokos volt, így már csak szépen beleöntöttem a feloldott lúgot az olajak keverékébe, majd szalagfázisig kevertem a botmixerrel. Ekkor került bele a diólevél. Amikor ezt is összekevertem, formába tettem.
24 órát hagytam állni, majd felszeleteltem az új, hullámos szappanvágó késemmel, amit imádok! Kínából rendeltem az ebayen, meg is lepődtem, mert nagyon hamar megérkezett! Azt hittem hogy majd hetekig várhatok rá, de kevesebb mint két hét alatt itt volt. Nagyon örültem neki! Ezzel együtt rendeltem egy formát is, a napraforgós mellé egy krizantémosat. Nem mondom hogy olcsó volt, de nem volt drágább mintha itthon rendeltem volna. De írok egy külön bejegyzést hogy nagyjából milyen eszközök kellenek az otthoni szappankészítéshez, remélem hasznát fogjátok venni!

Most kb. 6 hetet érnek a szappankáim, aztán lehet tesztelni, hogy mennyire jó zsíros bőrre, segít-e a pattanások eltűntetésében a dió főzet. Majd mindenképpen jelentkezem hogy milyen!


Update:
Ez az egyik legjobb szappan, amit valaha készítettem! Fantasztikus illata van annak ellenére, hogy nincs benne semmilyen illóolaj. Maga a diólevél olyan illatot kölcsönöz neki, hogy valami mennyei!
Kemény szappan lett, melynek nagyon nagy, krémes habja van.

3 megjegyzés:

  1. kedvet kaptam szappant készíteni, megyek beszerzem a hozzávalókat............

    VálaszTörlés
  2. Azt irod, hogy "Fantasztikus illata van annak ellenére, hogy nincs benne semmilyen illóolaj."
    Fentebb pedig "Ekkor került bele a diólevél, illetve tettem bele rózsa illóolajat is. "
    Most akkor mitol volt fantasztikus illata? :) Mielott kiposztolod, olvasd at amit irsz..

    VálaszTörlés