2014. július 18., péntek

Sole szappan rózsaszín agyaggal (CPOP eljárással)


(CPOP= cold process oven process)
A minap láttam a youtube-on egy videót, ahol is a hideg eljárással készült szappant betették a sütőbe egy kicsit, ahol végbement a gélesedés, majd utána vágták fel 24 óra elteltével. Mit mondhatnék, tudtam hogy nekem is ki kell próbálnom ezt a technikát. Első sorban azért, mert az utóbbi időben kicsit meggyűlt a bajom a szilikonformából való szappanmassza kiszedésével. Azt olvastam, hogy a méhviasz miatt lehet, az ragacsosabb és nem jön ki szépen. Nem tudom hogy mi miatt, de megszenvedtem pár masszával mostanában, szóval kapóra jött ez a megoldás. Ugyanis azt ígérik, hogy másnap a kőkemény massza simán kijön a szilikonból. Ha ez beválik, akkor biztos hogy ezentúl így fogom készíteni a szappant. Azt is mondták, hogy Ph érték szempontjából a szappan azonnal használható, csak azért kell vele várni 4 hetet, hogy jobb minőségű legyen, megkeményedjen, mert ha azonnal használnánk, akkor nagyon hamar olvadna a vízben.

Valamelyik szappanomba már tettem korábban sóoldatot (sole), most hirtelen nem tudom melyikbe :), és mivel nem rontott a szappankámon, gondoltam hogy rendszeresíteni fogom. Ezért került ebbe a szappanba is sóoldat folyadékként. Nem igazán számolgattam, nekem mindig van itthon telített sóoldat himalája sóból, így azt raktam a szappanba.

Olajok amik a szappanba kerültek:

  • Kókusz olaj (22%)
  • Olíva olaj (23%)
  • Napraforgó olaj (30%)
  • Pálmazsír (23%)
  • Méhviasz (2%)


Folyadék a szappanban:

  • Sole


Illóolaj a szappanban:

  • Méz illatolaj


Adalékanyagok a szappanban:

  • Rózsaszín agyag
  • Cink-oxid


Mivel tudtam, hogy a masszám a szilárd olajok és a méhviasz miatt eleve hamar fog keményedni, illetve még ott van a só is, ami szintén még dob rajta egy keveset, eleve kizártam hogy most a botmixert használjam, nem akartam nyeles szappant. Ezért mikor az olajokhoz adtam a lúgot, simán csak egy habverővel kevertem. Nagyon hamar elérte a massza a trace állapotot, elég kemény lett.
Hozzáadtam a rózsaszín agyagot, majd gondoltam egy nagyot és kivettem egy kisebb mennyiséget és ahhoz még cink-oxidot kevertem, hogy legyen benne valami színátmenet. Nem tudom hogy milyen lesz a végleges színe, de mindent lehet mondani a masszámra, csak azt nem hogy rózsaszín :)
A világosabb masszát a sötétbe öntöttem 4 ponton, majd kevertem rajta egyet, így öntöttem az egészet a szilikon formába. Még nem volt olyan kemény a masszám, mint amiket a videókon láttam, így még vártam vele egy kicsit, miközben előmelegítettem a sütőt. Nem akartam túlmelegíteni, ezért olyan 60-70 fokosra állítottam be. Bekészítettem két rácsot, egyet felülre, egyet alulra, de nem volt rá szükségem, csak a föntin hagytam és így sem melegedett túl a masszám, még kis buborékok sem lettek a tetején.
1,5 órát hagytam bent, azt igazából nem tudom hogy mennyit kellett volna, nekem ez idő alatt eléggé kemény lett, gondoltam ennyi elég volt neki.

Nos a helyzet az, hogy nagyon megszenvedtem vele! Amit kihagytak a videókból az az, hogy olyan kemény és törékeny lesz a massza, mint a sok sóval készített szappan, így ezt is alig tudtam már felvágni, nagyon tört, de azért szerencsére sikerült. Az biztos, hogy ez a módszer inkább akkor jó, ha kisebb formákba tesszük a masszát, nem tömb formába, mert ez utóbbinál nagyon el kell találni hogy mikor kell felvágni!

Az egyik videón jól látszott a színváltozás, én ilyet nem tapasztaltam, lehet azért mert színes volt a masszám és nem volt annyira egyértelmű. Legközelebb kipróbálom egy színezetlen szappannal, hátha ott látványosabb lesz.

Nem készítettem fázisfotókat, mert ez nekem is az első ilyen volt, igazából csak kísérleteztem. Ígérem hogy legközelebb csinálok fotókat is!

Sajnos nem látszik rajta az extra színezés, ezért csak egy sima rózsaszín(szerű) szappanom lett :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése