2014. június 2., hétfő

Sampon szappan

A sárga agyag nagyon szépen látszik benne, szuper a mintája. 

Már rég terveztem a készítését, de csak most álltam neki. Sajnos szőllőmag olajam már nem volt itthon, így azt ki kellett hagynom, bár eredetileg terveztem hogy kerül bele.

Olajok a szappanban:
 • Kókusz olaj (28%)
 • Olíva olaj (35%)
 • Napraforgó olaj (22%)
 • Ricinus olaj (15%)

Folyadék a szappanban:
 • Sör

Illóolajak a szappanban:
 • Levendula
 • Rozmaring
 • Teafa

Adalékok a szappanban:
 • Zöld agyag (1 tk)
 • Marokkói mosóföld (1 tk)
 • Sárga agyag (1tk)

Igen, mint láthatjátok az összetevőkből, zsíros hajra készült a szappan, illetve az összetétel miatt tökéletesen jó zsíros, pattanásos bőrre is, így két legyet lehet ütni egy csapásra :)

Nem akartam hogy unalmas legyen, ezért 3 felé osztottam a masszát és külön-külön adtam hozzá a sárga-, zöld agyagot és a mosóföldet. A sárga agyagos és a mosóföldes színe nem olyan elütő, de nem baj, szerintem aranyos lett így is.
Tömb formába öntöttem, méghozzá úgy, hogy hosszában csíkban öntöttem felváltva amíg el nem fogyott az összes. Most kipróbáltam, hogy milyen ha a szilikon formát is kibélelem sütőpapírral, mert hiába a szilikon forma, sokszor gondot okoz hogy kiszedjem egészben, sérülés nélkül az egész masszát. Remélem hogy így kicsit könnyebb lesz. Nem nagy cucc, úgyhogy ha beválik, akkor ezentúl így fogom csinálni.

Még anno egy ilyen szappant választottam a szappanos tanfolyamon, és akkor használtam hajmosásra, és nagyon bevált, ezért most megpróbáltam újraalkotni. Persze nem ugyanazokkal az anyagokkal, de lényege ugyanaz, mármint a zöld agyag és a mosóföld. A hajmosás nálam eddig kérdéses volt, valahogy semmi sem vált be, vagy csak nem vártam meg hogy hozzászokjon a hajam, nem tudom. Próbáltam már a szódabikarbónás hajmosást, ecetes öblítéssel, de akkor a férjem azt mondta hogy ecetszagú a hajam, pedig alaposan leöblítettem, így azzal felhagytam sok időre. De most megint megfogalmazódott bennem, hogy ha már szappant készítek, akkor a sampont is le kéne cserélni természetesre. Megpróbálom nem feladni, úgyhogy most párszor a szappanos hajmosást fogom csinálni, ecetes vagy citromleves öblítéssel, aztán majd meglátom hogy beválik-e vagy sem. Ha nem, akkor még mindig el tudom használni az arcomra a szappant :)
De az igazi az lenne, ha elmennék egy folyékony szappankészítő tanfolyamra. Régi vágyam, de azt hiszem hogy előtte még van pár amit el kéne végeznem a házikencénél, amiket meg nem annyira akarok :) De majd lesz valahogy.

Öntésnél nem látszott, de azért egész szép mintája lett így is, hogy nem annyira ütősek a színek benne. Nekem legalábbis nagyon tetszik:Készült: 2014.05.05.

Update:
Már jó párszor használtam, nagyon szeretem ezt a szappant. Tökéletes hajmosásra! Kicsit nehezebben tisztít mint a sampon, ami azt jelenti, hogy nem 2x, hanem 3x szoktam átmosni a hajam vele. Nagyon jó érzés utána, mert hiába szappan, valahogy nincs meg az a szappanos érzés, mint más fajta szappannal. Ezt nem tudom jobban megfogalmazni, aki már használt szappant és olyan nehéz, tömör érzete volt utána a hajának, az tudja hogy mire gondolok :) Na most ezzel a szappannal nem éreztem ilyet. Tudom hogy minden szappanos hajmosás után ajánlanak savas lemosást, ecettel vagy citromlével, de én úgyis kipróbáltam, hogy nem öblítettem utána ecettel vagy citrommal, és úgy is nagyon jól működött. Gondolom azért ez a hajhagymáknak nem annyira tesz jót, bár igazából nem tudom hogy milyen bajt okozhat. Bátran ajánlom mindenkinek, mert nagyon jó kis szappan, problémás arc mosásához is tökéletes! Magába szívja a szennyeződéseket, zsírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése