2013. december 23., hétfő

Aktív szenes szappan újratöltve


Ez a szappan már kicsit korábban készült, de most lett belőle bejegyzés :). Fogadjátok tőlem szeretettel így karácsony előtt!

A korábbi szappanomat itt találjátok:
http://liazelblogja.blogspot.hu/2013/07/fekete-szappan.html
A hozzávalókat pedig itt:
http://liazelblogja.blogspot.hu/p/szappan-receptek.html

Kicsit átvariáltam a receptet, más olajok kerültek bele, illetve mindenképpen két színű szappant szerettem volna. Amerikából hoztam még korábban egy szappanformát, és már rég ki akartam próbálni. Most volt itt az ideje.

Családon belül mindenkinek nagyon bejött a szappan, akinek problémás, zsíros a bőre, az első adag így elég hamar el is fogyott. Nekem is nagyon sokat segített, sokkal szebb és jobb lett a bőröm állaga, így nem maradhatok e nélkül a szappan nélkül. Talán még kitart a korábbi adag amíg ez megérik és használhatóvá válik.

Ha zsíros bőrrel küzdötök, akkor javaslom hogy készítsétek el ezt a szappant! Magam sem gondoltam hogy ennyire hatékony lesz, mert a korábbi próbálkozásaim nem mind jöttek be, de ez tényleg telitalálat volt!
Az elkészítése nem bonyolult, szinte bármilyen alap szappanmasszát választhattok, amibe szenet tesztek. A shea vaj azért jó választás a szappanba, mert szinte bármilyen bőrproblémára használható, ebben a szappan pedig ellensúlyozza némileg a szén szárító hatását. A korábbi szappanból kimaradt, pedig terveztem hogy teszek bele, de egyszerűen kifelejtettem.

A szappan önmagában nem elég, muszáj hogy megfelelően ápoljuk a zsíros bőrt, illetve a táplálkozás is nagyon sokat számít.
Eltöltöttem 3 napot kencekészítéssel a nyáron, mert szeretnék továbblépni a szappankészítéstől, szeretném magam elkészíteni a kozmetikumaimat is, hogy végre minden amit magamra kenek természetes legyen.
Nagyon hasznos volt az a 3 nap, nagyon élveztem. Még maradt 3 modul, ezeket jövőre szeretném elvégezni, ha úgy jön össze az időm. A három modul amin voltam:
1. Kezdő kencekészítő tanfolyam
2. Haladó kencekészítő tanfolyam
3. Bőrtípusok kezelése tanfolyam
És ahol voltam:
http://hazikence.hu
Nagyon ajánlom őket, ha hiteles, könnyen használható, érthető és könnyen emészthető információhoz szeretnétek jutni, amit könnyedén tudtok hasznosítani a későbbiekben. Na jó, ez utóbbi nem annyira egyszerű, nekem is sok volt az infó, még le kell hogy tisztuljon bennem minden, de az alapokat megkaptam.
Nagyon élveztem azt a 3 napot, rengeteget kaptam, nagyon jól éreztem magam, és rengeteg kencével lettem gazdagabb. Az egyetlen bajom az egésszel az, hogy most fogalmam sincs, hogy mikor mit kenjek magamra, mert mindet szeretném, egyszerre, de nem lehet :(. Fantasztikus természetes krémeket csináltunk. Jó párat már ki is próbáltam, és talán mondanom sem kell, hogy a bolti, méregdrága krémek elbújhatnak ezek mögött. Imádom mindegyiket, amiket már kipróbáltam! Még majd egy precíziós mérleget kell beszereznem, hogy ne nagyüzemi mennyiséget tudjak csak csinálni, hanem akár 1-1 30 ml-es krémet is.
Bocsánat hogy elkalandoztam :), de szerettem volna megosztani veletek a kencekészítős élményeimet is, mert nem tervezek róla külön bejegyzést.

És akkor a szappan:

Olajok amik a szappanba kerültek:

 • Kókusz olaj
 • Olíva olaj
 • Napraforgó olaj
 • Szőlőmag olaj
 • Shea vaj
 • Tökmag olaj


A problémás bőr ápolásra került bele:

 • Cink-oxid
 • Kaolin
 • Aktív szén
 • Mosoföld
 • Rozmaring, levendula és geránium illóolaj

Elkészítettem a szappanmasszát, majd kétfelé osztottam. Az egyikbe raktam a kaolint és a cink-oxidot, így egy világosabb masszát kaptam, a másik felébe pedig beletettem az aktív szenet és a mosóföldet, ami egy sötétebb masszát eredményezett.
Az osztható forma egyik felébe öntöttem a a sötétebb masszát, a másik felébe pedig a világosabbat, majd kivettem az elválasztót úgy, hogy egy kicsit megtekertem, hogy legyen benne egy kis átmenet :). A formában pihent 48 órát, felszeleteltem és elraktam pihenni 4-6 hétre.

A cink-oxid:
Külsőleges alkalmazásakor védi a bőrt a külső irritációtól, összehúzó, szárító hatása révén segíti a sebgyógyulást és enyhe antiszeptikus hatásával enyhíti a bőrgyulladást.

Orvosi szén:
Mélytisztító hatása van, magához vonzza a szennyeződéseket, ezáltal nagyon jól tisztít.

Kaolin:
Mattítja a bőrt.

Mosóföld:
Intenzív tisztító hatása van, a szennyeződéseket részecske formájában köti magához. Kiváló tisztítószer, ennek ellenére kíméletesen tisztít.

Rozmaring illóolaj:
Antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása van.

Levendula illóolaj:
Fájdalomcsillapító, antimikrobiális.

Geránium illóolaj:
Széles körű antimikrobiális hatása van.

Az összetevőit tekintve jó kis szappan lett, ami igazi gyógyír a zsíros-pattanásos bőrnek! Tehettem volna bele még citrom-, kámfor illóolajat is, de nem akartam túl sok mindent belepakolni.

Ez a forma, amibe öntöttem:
http://www.brambleberry.com/Vertical-Wood-Mold-P4927.aspx
5 megjegyzés:

 1. Szia! Szép kék lett a szenes rész!:) A cink-oxid jó ötlet, épp most csináltam én is egy ilyen szapit, hamarosan felkerül az oldalamra... mintha összebeszéltünk volna!:):):)

  Omar Anyu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm! Élőben inkább sötét zöld, bár feketét szerettem volna :)

   Törlés
  2. Írtam erről a weboldalamon egyszer, az aktív szén szemcseméretétől függ a dolog. Bizonyos szemcseméretnél ugyanis metilénkéket köt meg- nem veszélyes, akváriumok fertőtlenítéséhez használják egyébként. Jó a vízbe...!:):):)

   Omar Anyu

   Törlés
  3. Biztosan így van, de szerintem nálam most nem ez volt. Korábbi szappannál is ugyanezt használtam, és gyönyörű fekete lett. Csak akkor a folyadékban (vízben) oldottam fel a szénport, ennél a szappannál meg az olajban, és láthatóan nem volt olyan szerencsés :)

   Törlés
  4. Nahát, ez érdekes tapasztalat... a metilénkék mindenképpen ott van a szénporban (a termék biztonsági adatlapján is fel szokták tüntetni, hogy adott orvosi szén hány százalékban tartalmazza), csak lehet, hogy az erős lúgoldat már sok a "lelkivilágának"...:) Nem is gondoltam volna! Nekem egyébként nagyon tetszik ez a fajta kék szín, egészen különleges, acélos árnyalatú. Ritkaság szappanmasszából ilyet kihozni... :):):) Nekem jobban tetszik így, mint feketének, persze ízlések és pofonok, ahogy szokták mondani...

   Omar Anyu

   Törlés