2013. július 3., szerda

Mentás-citromfüves-aloés szappan


Ebbe a szappanba most nem illóolajak kerültek, hanem friss menta, citromfű és aloé vera gél.
Szerettem volna egy olyan szappant, amiben kivételesen a napraforgó olaj van többségben, így született most ez. Nyilatkozni csak kb. 6 hét múlva tudok róla. A receptszámlálóban olyan szappant állítottam össze, ami jól habzik és kemény, ennek ellenére a felvágásnál elég puha volt, illetve hideg helyre is kellett tennem, mert kicsit túlmelegedett. Szerencsére nagy baja nem lett, de azt hiszem hogy már csak ősszel fogok inkább szappant készíteni, bár lehet hogy elmarad a nagy meleg nyár. Ezt majd még meglátom :)
48 óra után vágtam fel, ennek ellenére elég puha állaga volt még mindig.

Ami került bele:
  • Kókusz olaj
  • Olíva olaj
  • Pálma olaj
  • Napraforgó olaj (50%)
  • NaOH
  • Desztillált víz
  • Menta levél
  • Citromfű levél
  • 3 aloe vera levélből kinyert gél

Az aloé gélt hozzámértem a folyadékhoz, tehát ennyivel kevesebb desztillált víz került bele.
A levelekből nem készítettem főzetet, hanem az aloé-hoz adtam még egy kis desztillált vizet és ebben turmixoltam össze mindent. A lúgot feloldottam a maradék vízben, majd a mentás-citromfüves löttyöt akkor adtam hozzá, amikor már az olajakhoz öntöttem a lúgot. Amikor már minden benne volt, akkor még jó sokáig mixeltem, mire elérte a trace állapotot.
Nagyon szép, zöld színű szappan lett zöldebb pötyökkel. Nekem nagyon tetszik, remélem hogy megkeményedik és jól használható szappanka lesz belőle :)

48 órát hagytam állni mielőtt darabokra vágtam, de lehet még ez is kevés. Elég puha, lágy szappan lett, kíváncsi vagyok, hogy az érési idő segít-e ezen.

2 megjegyzés:

  1. szia!:) Tetszik a blogod, olvasgatom a tapasztalataidat. Ez a szappanod végül milyen lett? Én is kísérletezgetem túlnyomórészt napraforgóolaj tartalmú szappanokkal, bár eddig nem nagyon sok sikerrel. Mindenesetre a szappanoknak nagyon jót tesz szerintem ha van benne. Csak kérdés, hogy mennyi a túl sok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök hogy tetszik a blog!
      Eleinte nagyon puha volt ez a szappanom, de aztán megemberelte magát. Végül egy nagyon jó állagú, jól habzó szappan lett belőle. Illata nincs, mivel maguk a füvek nem illatosították, bár van tapasztalatom olyannal, ami igen. Pl. a dióleveles szappannak mennyei illata volt, amit régebben készítettem.
      Furcsa, hogy nem sikerül napraforgó olajból a szappanod, mert csak abból is lehet szappant készíteni. Igaz, hogy én főztem a szappant, de már készítettem belőle szappant, ami egész jó állagú lett, de mosószappannak készült. Szerintem érdemes vele kísérletezni, persze inkább kisebb mennyiségben eleinte.

      Törlés