2013. április 8., hétfő

Dupla szappan


Azért adtam ezt a fantáziadús nevet, mert kétféle szappanmasszából készítettem :)
Az alja méhviaszos lett, eleve így terveztem, mert hamarabb eléri a trace állapotot, és szerettem volna egy "bölcsőt" készíteni a következő masszának, ami rá került. Az eredeti elképzelésem az volt hogy 3 féle szappanmasszát készítek, különböző színűeket, de végül csak kétféle fért a dobozomba. Összesen 1 kg-nyi.

Az alsó, gyorsan kötő részbe méhviaszt, kecskejoghurtot, olíva-, napraforgó-, pálma-, kókusz olajat és shea vajat használtam. Került bele vanília illó, amit eléggé elnyom egyelőre az a fura szag ami a tejtermékes szappanokat jellemzi, remélem ez később kitisztul majd egy kicsit. Illetve tettem bele zablisztet.

A két réteg közé virágport és kurkumát szórtam, így jópofa átmenetet képez a két réteg között. Bár nem lett annyira sárga mint szerettem volna, így is tetszik.

A felső rétegbe olíva-, napraforgó-, kókusz- és pálmaolaj került. Ennél már nem volt fontos hogy hamar keményedjen a massza, bár viszonylag ez is hamar összeállt. Ebbe is vanília illó került.

2x fél kilónyit masszát készítettem, így összesen 1 kg szappanom lett a végére.

Nem mertem megkockáztatni hogy nagyon kemény lesz 48 óra elteltével, így 24 óra után felvágtam. Nagyon tetszik a mintája, szerintem jópofa lett. Vannak még ötleteim a díszítéseket illetően, de sajnos vissza kell fognom magam a szappankészítésben, mert ezeket el is kell használni, és én nem eladásra gyártom a szappanokat, csak saját magam szórakoztatására és a család nagy örömére :)
Ezért most egy darabig biztosan nem készül új "termék" nálam. Még pont van annyi szappanom hogy kihúzom addig míg ezek használhatóak lesznek :)

Update:
Nagyon jól habzó szappan lett belőle, megmaradt a finom, vaníliás illat. Az a része, amelyikben a zabliszt van, kicsit kevésbé fogy, míg a másik része gyorsabban. Kellemesen dörzsöli a bőrt a zabliszt miatt.

6 megjegyzés:

  1. Szinte érezni a vanília illatot!
    Dekoratív lett!

    VálaszTörlés
  2. Remélem mire megérik a használatra, én is érezni fogom! :)

    VálaszTörlés
  3. Eddig csak hű olvasója voltam a blognak, :) (gratulálok hozzá, nagyon- nagyon szuper :)) de most szeretnék tőled kérdezni is, ha lehet :)
    Rég óta szeretnék magam is készítnei egy vanilia illatú szappant, de nem tudom, hogy tegyek -e bele illót is, és vanilia rúd belsejét is, vagy elég -e csak az illóolaj... Olvastam a receptben, hogy te 10ml-t tettél bele. Megmaradt az illata? :)

    VálaszTörlés
  4. Ebben a szappanban csak vanília illó van. Korábban az egyik szappanba tettem vaníliarudat, de annak az illatából semmi sem maradt meg, így nem kísérleteztem vele tovább. Ebbe már csak illót tettem. Nagyon jól megmaradt, érezhetően vanília illatú, csak közben rájöttem hogy nem szeretem magamon ezt az illatot :) De a lényeg, hogy megmaradt, így bátran használd! Ha teszel valamit a szappanba, amihez kötődhet az illóolaj, például zablisztet, vagy bármi mást, akkor jobban megmarad az illat.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a választ! :) Azt még megkérdezhetem, hogy melyik márkát ajánlod/ill. te melyiket használtad?

    VálaszTörlés
  6. Én az Auchanban vettem egy nem tudom milyen márkájút :) Mivel ez igazából csak illatkeverék, nem találtam más opciót, pedig szívesen vettem volna olyat, amit ismerek. Azt sem igazán tudtam eldönteni a csomagolásról hogy mennyire természetes, de most az egyszer belefért :)
    Ha találsz jobb, megbízhatóbb márkát, akkor inkább használd azt!

    VálaszTörlés