2013. április 9., kedd

Mit Honnan kisokos


Az elején nekem az volt a legnehezebb a szappankészítésnél, hogy mit honnan szerezzek be, mit hol tudok megvenni. Ezzel kapcsolatban sehol nem találtam hasznos információt, ezért gondoltam hogy megírom ezt a bejegyzést, hátha nektek segít az elindulásban, kiigazodásban. Ha esetleg tudtok jobb beszerzőhelyeket, olcsóbban hozzáférhető anyagokat máshol, akkor legyetek kedvesek és írjátok meg kommentben!

Sajnos nem tudom azt írni hogy nagyon egyszerű dolgotok lesz, mert ha költséghatékonyak akarunk lenni, akkor szinte mindent máshonnan kell beszereznünk. Egy helyen is megtehetjük, de akkor számoljunk azzal, hogy összességében véve nagyobb lesz a költség. Jelenleg egy helyről van tudomásom, ahol mindent egy helyen meg tudtok venni, méghozzá itt:
Van személyes átvétel, így a szállítástól meg tudjátok magatokat kímélni, de drágább, mintha magatok jártok utána a dolgoknak :)
Ahol még érdemes körülnéznetek:
http://www.zoldpolc.hu/1118-kozmetikum-alapanyagok/Nátrium hidroxid:

Az első és legfontosabb beszereznivaló a lúg, ami nélkül nem tudunk szappant készíteni. Nátrium-hidroxid néven keressétek (NaOH). Szeretném azt mondani, hogy bármelyik vegyszerboltban be tudjátok szerezni, de nem így van.
Budapesten az AZÚR VEGYSZERBOLTban tudjátok a legegyszerűbben beszerezni. 900 grammos kiszerelésben kapható és legutolsó emlékeim szerint olyan 1300-1400 Ft-ba kerül.
Cím: 1085. Bp. József krt. 65.


Olajak, vajak, zsírok:

A második fontos összetevő valamilyen zsír, olaj, ami el tud szappanosodni. Itt elég nagy a választék, sok minden közül választhatunk annak megfelelően hogy konkrétan mire szeretnénk, vagy mi van otthon, mi elérhető a számunkra.

Olíva olaj:

Nálam az első számú az olíva olaj. Mindenhol elérhető, könnyű beszerezni, viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, és csak olíva olaj felhasználásával is tudunk szappant készíteni, méghozzá nagyon ápoló, bőrbarát, kényeztető szappant. Babák, gyerekek és érzékeny bőrűek kötelező darabja! Kecsketejjel kombinálva maga a paradicsom :)
Olíva olajat a METRO áruházban szoktam venni. Kétféle kiszerelés van amiben érdemes gondolkodni, az egyik az ARO márkájú szűz olíva olaj, ami 5 literes és 5.600 Ft-ba kerül, ez pet palackban van, a másik pedig a Horeca márkájú szűz olíva olaj, ami fém kannában van, így tovább megőrzi az olaj jó tulajdonságait, ez is 5 literes kiszerelésű, 6.700 Ft körül van.
Eddig az ARO-t vettem, de legközelebb kipróbálom a másikat. Nálam ebből az olajból elég sok fogy, mert nem csak szappanhoz használom, hanem főzök is vele :)
Ha csak olíva olajunk van, akkor is szuper szappanokat készíthetünk! Fontos tudni, hogy ezeket a szappanokat tovább kell érlelni, akár 6 hónap is kellhet neki, hogy ne géles, hanem normális habja legyen, de szerintem érdemes kivárni! Még akkor is, ha készítünk másmilyen szappant, más olajokkal kombinálva, érdemes ilyet is tartanunk otthon, ez a szappan egy jolly joker!

Kókuszolaj:

Ha azt szeretnénk hogy szép habot képezzen a szappanunk, akkor muszáj hogy áldozzunk némi pénzt kókuszolajra. Ez adja meg a tisztító hatását is és a habzásban is sokat segít.
Minél többet teszünk a szappanba, annál nagyobb lesz a tisztító hatása, ezzel együtt a szárító hatása is, ezért pl. száraz bőrre ne vigyük túlzásba!
Csak kókuszolajból is készíthetünk szappan, szuper állaga lesz, nagyon jól fog habzani, viszont nagyon szárítja a bőrt, ezért a csak kókuszolajból készült szappant inkább problémás, zsíros bőrre használjuk, normál, száraz bőrre pedig mindenképpen kombináljuk más olajokkal!
Ha kis mennyiségre van szükségünk, akkor bármelyik bioboltban kaphatunk BARCO márkájú, 1 literes kókuszolajat, átlagban 1.500 Ft-ba kerül attól függően hogy hol vesszük. Az Ázsia boltban biztosan tudom hogy van, máshol még nem láttam, bár nem is kerestem.
Én a kókuszolajat is használom főzésre, állati zsírral már egyáltalán nem főzök, ezért nálam elfér nagyobb kiszerelés is. Jó tudni, hogy a kókuszolaj korlátlan ideig eláll, ezért nem kell megijedni, ha nem használjuk el!
Nagyobb kiszerelésben a legolcsóbb közvetlenül a forgalmazótól megvenni:
5 liter 7.100 Ft, kisebb kiszerelésben is van, de minimum 5 liter rendelése esetén csütörtökönként Budapesten ingyenesen kiszállítják. Elérhető ezekben a kiszerelésekben is: 2,5 liter: 3.575,- Ft, 1 liter: 1.435,- Ft, 0,5 liter: 845,- Ft.
Megrendelhető továbbá a Paleolit Bazár oldalán is, ahol 7.430 Ft az 5 liter, 10.000 Ft feletti rendelés esetén díjmentes a kiszállítás.
Sok oldalúan használható, én mindenkit csak buzdítani tudok hogy próbálja ki főzéshez is!


Napraforgó olaj:

Ebből is hidegen sajtoltat használok, és ezt is úgy veszem hogy sütéshez is és szappankészítéshez is. Egy helyen szoktam beszerezni, eddig sajnos nagy áruházban még nem láttam hidegen sajtoltat. Nem állítanám hogy ez a legolcsóbb, de azt hiszem hogy a bolti vegyszeresek sem sokkal olcsóbbak. És imádom azt a tömény napraforgó illatot, ami betölti a lakást, amikor sütök benne valamit :)
550 Ft 1 liter. Kicsit bonyolultak a szállítási költségek, meg az oldal felépítése, de a szállítási információknál ki lehet bogozni hogy mi hogyan is van :) El lehet érni az ingyenes szállítást elég könnyen, de van lehetőség személyes átvételre is. Lehet más is megtetszik, úgyhogy válogassatok kedvetekre az oldalon magyar termékeket :)


Azt mondanám, hogy ez a 3 féle olaj az "alapfelszerelés". Ezekből már nagyon jó szappanokat lehet készíteni, minden más csak plusz extra. Nagyon nem is kell bonyolítani, akár el is harmadolhatjuk, azaz 34-33-33%-ban használhatjuk a szappanban. Én általában úgy szoktam kiszámolni a receptet, hogy megadom a mennyiséget, amennyi szappant szeretnék, ami általában 500 vagy 1000 gramm, kiválasztom az olajokat és megadom a százalékot, majd a program kiszámolja hogy melyikből hány gramm a megadott százalék.Repce olaj:

Sok helyen beszerezhető és hozzáférhető. Nem igazán használom szappanban, mert hamar avasodik tőle a szappan, és mivel nálam nem feltétlenül használódnak el azonnal, nem kockáztatok. Bármelyik nagyáruház olaj sorában beszerezhető :)


Méhviasz:

Méhésztől érdemes beszerezni. Általában 1/2 kilós kiszerelésben van. A Lehel piacon a Koós méhészetnél 1.600 Ft-ba kerül a fél kiló. Nagy tömbben van, ezért a legcélszerűbb megolvasztani a tömböt a mikróban, vagy sütőben, lapos tepsire önteni, amit előzőleg sütőpapírral béleltünk, majd amikor megszilárdult akkor széttépkedni.
Nem érdemes lereszelni, próbáltam, de a reszelő tönkrement, illetve nem érdemes olyanban olvasztani, amit még használni szeretnénk más célra, mert soha többé nem tudjuk levakarni az edény faláról. Ezért szerezzünk be egy olyan műanyag dobozt ami mikrózható és nem sajnáljuk, ebben tudjuk olvasztani a viaszt. A tepsit is lehetőleg úgy béleljük ki, hogy a viasz ne érjen hozzá.
Tudom ez most bonyolultnak hangzik, de megéri! Ha hengereltet akartok venni akkor 100 grammot fogtok kapni olyan 1.100-1.200 Ft körül. Szerintem nem mindegy, én inkább dolgozom vele egy kicsit :)
Kis mennyiségben szabad csak a szappanba tenni, mert törik tőle a massza, ezért maximum 5%-ban adjuk hozzá, de inkább maradjunk 3%-nál. Én 5-öt szoktam, mert úgy könnyebb vele számolni :). Eddig még nem lett bajom belőle :)
A fél kiló elég sokáig ki fog tartani!


Pálma olaj, pálma vaj:

Ezzel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Nem szívesen használom, mert sok esőerdőt kiírtanak miatta és ezért sok állat elpusztul, sok faj létét veszélyezteti. Mint tudjuk, a margarin is ebből készül, így pl. azt már nem is veszek. Nem csak emiatt, más miatt is úgy gondolom hogy borzasztóan egészségtelen.
Nem mindig, de használok szappanban pálma olajat. Sokáig kerültem, de nem olyan régen vettem egy adaggal. Jobb minőségű lesz tőle a szappanunk, keményebb, habosabb. Elég ha olyan 10-15-20 százalékban használjátok a szappanban, nem kell több. 
Ezt is be tudjátok szerezni a forgalmazótól: http://www.cocotrade.hu/
5 liter 5.378 Ft, 1 liter pedig 1.320 Ft. Ennél is érvényes, hogy minimum 5 liter rendelése esetén Budapesten csütörtökönként ingyenesen kiszállítják.
Egyébként bármelyik nagyáruházban tudtok venni pálma olajat, elég ha frittőz zsír néven keresitek. Nem gondolnám hogy ez lenne a legegészségesebb megoldás, de én pl. ilyennel egyáltalán nem főzök, ezért ez az az anyag, amiből nálam elég kis mennyiség. Ebből biztosan nem rendelnék be 5 litert, mert nem tudom mikorra fogyna el, és ez ráadásul megavasodik egy idő után. Nem áll el olyan sokáig mint a kókuszzsír.


Shea vaj:

Ez már a luxus kategória :)
Drága, de nagyon finommá, ápolóvá varázsolja a szappanunkat, de használhatjuk testápolóként. Azt amúgy is javaslom mindenkinek, hogy felejtse el a bolti, mérgekkel teli testápolókat! Inkább használjátok a natúr vajakat!
Keveset szoktam tenni belőle a szappanba, 5% körül.
A Vitalabc webshopban vettem, 1 liter 5.590 Ft-ba kerül. Én nem találtam olcsóbban, ha ti tudtok, akkor írjátok meg!


Szőlőmag olaj:

Ez is a luxus kategória erősen. Nagyon drága, így csak akkor javaslom a használatát, ha valami nagyon extra szappant akartok készíteni. Az az igazság, hogy szerintem kár a szappanba tenni. Bár megenni nem szeretem, a hidegen sajtoltnak elég fura szaga van, én személy szerint nagyon nem szeretem. Az arcomra szoktam kenni, natúr, mert nagyon jó bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Itt szerzem be:
Fél liter 2.200 Ft-ba kerül. Ami egyébként nagyon jó ár, mert a gazdapiacon 1 dl-t adnak 1.200 Ft-ért, ha jól emlékszem.


Ricinus olaj:

Gyógyszertár. Sokat nem szeretnek adni, illetve patikája válogatja. Nem kell sok a szappanba, 5% elég. Jobban habzik tőle a szappan.
Beszerezhető még az AZÚR VEGYSZERBOLTban is, de ott nem tudom milyen kiszerelésben és mennyiért lehet megvenni.
Gyógyszertárban 1 dl-es kiszerelés van, és ha jól emlékszem (nagyon régen vettem utoljára) olyan 6-700 Ft körül van.
Ritkán használom. Inkább hajsamponba szükséges.


Tudom hogy még rengeteg fajta olaj és zsír van, de én nem igazán használok mást, ezért azokat nem sorolom fel. Pláne hogy ez egy mit honna kisokos, felesleges leírnom olyan dolgokat, amikről gőzöm sincs hogy hol venném meg :)
Ígérem, hogy ha bővül a repertoárom, akkor frissítem ezt a bejegyzést is :)

Szappanhoz használt folyadékok:


Desztillált víz:

Ezt használhatjuk a leggyakrabban. Bárhol beszerezhető, nagyon olcsó. Ez a legolcsóbb folyadék, amit használhatunk a szappanunkhoz.
Átlagosan 5 liter olyan 300 Ft-ba kerül.


Kecsketej:

Tejboltban szoktam megvenni. Nem olcsó, de néha megengedhetünk magunknak ennyi luxust. Fél liter 700 Ft-ba kerül (azt hiszem, ezt is régen vettem).
Ha hozzájutunk akkor vehetünk többet is, érdemes jégkockatartóban lefagyasztani. Fagyasztanunk mindenképpen szükséges, ha nem akarjuk hogy a lúg bebarnítsa, megégesse a tejet. Fagyasztva sokáig eláll a mélyhűtőben, bármikor előkaphatjuk.


Gyógynövény főzetek:

Gyógyteát bármelyik gyógyszertárban és drogériában be tudunk szerezni. Árat nem írok, mert gyógynövénytől és kiszereléstől függ.
Mostanában ritkán használom, mert csúnya színű lesz tőle a szappan. Ha gyógynövényes szappant akarok készíteni, akkor inkább macerátumot készítek és azt teszem a  szappanba. A macerátum azt jelenti, hogy a gyógynövényt felöntjük olíva olajjal vagy napraforgó olajjal és jó sokáig meleg helyen hagyjuk. Kb. 8 hét elegendő, hogy az olajba oldódjanak a gyógynövény jótékony anyagai.

Extra hozzávalók:


Agyagok:

Leginkább webshopokban tudjuk beszerezni. Ha tudtok jobb forrást, írjátok meg!
Ide most csak linket fogok betenni, a különböző agyagokat és árakat meg tudjátok nézni az oldalakon:
Érdemes körülnéznetek amúgy, hátha több mindent találtok mint amiket én most ide kigyűjtöttem.


Virágpor:

Méhész. A Koós méhészet ebben az esetben is jól jöhet. Az árakat meg tudjátok nézni az oldalon, meg azt is hogy milyen termékeik vannak, illetve hogy hol tudjátok megvásárolni.
100 gramm 450 Ft.
Érdemes körülnéznetek a környéketeken, mert biztosan találtok kiváló minőségű termelői mézet, és ahol méz van, ott általában van virágpor is.Szappan formák:

A legjobban a szilikon formákat szeretem, könnyű velük dolgozni. Sajnos még nem sikerült szilikonból olyan tömbformát szerenem, amilyenre vágyom, de talán egyszer ez is sikerül. Szilikon formát bármelyik nagyobb áruházban vehetünk, sajnos általában elég boros áruk van, de csak egyszer kell megvenni. Persze tudom hogy itt az ember nem képes megállni, én is mindig szeretnék valami újat.

Bár a szilikonnal kezdtem, az csak az egyszerűsége miatt a kedvencem. Formára, díszíthetőség miatt a tömböt szeretem a legjobban, abba szeretek a leginkább dolgozni. Ha van egy jó kézügyességgel megáldott férfi ember a közelünkben, akkor könnyedén barkácsoltathatunk magunknak tömb formát fából olyan méretűre, amilyenre szeretnénk. Fontos, hogy ezt mindig béleljük ki sütőpapírral, különben soha többé nem szedjük ki belőle a masszát :). Ezt a megoldást amúgy a papír miatt nem szeretem néha, mert ugye nyomot hagy a szappan külső felületén, ami nem mindig szép. De ha ezen túl tudunk jutni, akkor az ilyen formák a legsokoldalúbban felhasználhatók. Rengeteg módon tudjuk díszíteni így a szappanunkat, tényleg csak a képzeletünk szab határt :)

Jó megoldás, ha gyűjtünk néhány tejes vagy üdítős dobozt, amit kimosva és jól kiszárítva remekül tudjuk öntőformának használni. A bejegyzéseim között is találhattok olyan szappant, amit tejes dobozba öntöttem. Nagyon jól használható, általában rendelkezésre áll, és olcsó is, mivel amúgy is kidobnánk miután kiürült.
A beöntőnyílás szűkössége miatt kevesebb a lehetőség a díszítésre, de itt is megoldható. Bátran használjuk és kísérletezzünk!

De öntőforma lehet kiürült krémtúrós-, joghurtos doboz is, bármi amiben látunk fantáziát és ki tudjuk szedni belőle a szappanunkat :)
Remélem hogy tudtam segíteni, esetleg kedvet csináltam hogy belevágj a szappankészítésbe, és lecseréld a fürdőszobád polcain lévő, mérgeket tartalmazó tusfürdőket saját készítésű, megbízható, kényeztető és ápoló, saját szappanjaidra! Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer belefogsz, egy életre szerelmbe esel a szappankészítéssel. Azon túl hogy nagyon jó móka, sok mindent teszel vele a saját egészségedért!

Ha még van valami, amiről elfeledkeztem, kihagytam, és érdekel benneteket, kommentben írjátok meg, ha tudok árat és beszerzési helyet, akkor megírom.
Általánosságban amúgy azt mondhatom, hogy ha speciális dolgot kerestek, akkor nézzetek körül a Házikence tanodában, a Cosmio oldalán, a Vitalabc oldalán.

Ne fogjátok vissza magatokat, alkossatok, ötleteljetek, és készítsetek sok szappant!

11 megjegyzés:

 1. Ildi.....ez a kisokos nagyon jó ötlet! Számomra...... aki szappanozás terén még gyerekcipőben jár....egészen biztos. Köszönöm a hasznos információkat!
  Erika

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szívesen! Remélem hogy tényleg nagy segítség lesz!

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Nagyon hasznos összesítőt írtál! Köszönet érte! :)

  Agyag: gyógyszertárban fehér agyagot kaptam, kaolin néven kértem, nagyon olcsón, kb 200 Ft a 100 gramm.
  Szintén itt vásárolom az illóolajakat, 50 ml kb 6-800 Ft-ba kerül.

  VálaszTörlés
 4. Szia!

  Köszönöm a hozzászólásod!
  Igen az illóolajak kimaradtak :)

  VálaszTörlés
 5. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=261488087277042&set=a.261487783943739.60188.100002475583209&type=1&theater

  VálaszTörlés
 6. http://www.facebook.com/termesztes.elelmek?fref=ts

  VálaszTörlés
 7. Sziasztok!
  http://humanity.aruhaz.info/

  VálaszTörlés
 8. Szia!
  Mázlista vagy, ha a gyógyszertárban 27g-nál több ricinust kiadnak Neked. Én hiába kértem egy csomó mindent, nálunk nem ilyen liberálisak. Az Azúrban úgy rémlik, hogy 3000 Ft körül volt literje a ricinusnak, csak ne feledjük a vegyszeres jelölésű edényt magunkkal vinni. Ott én még télen ezerért vettem NaOH-t, de a Zöldboltban 1000g 1100 Ft. Az internetpatikában pedig 1300 alatt adták a kókuszolajat, és Bp-en bárhova ingyen kiszállítják limit nélkül.

  VálaszTörlés
 9. Szia!
  Köszi Em!

  Nekem volt, hogy adtak ricinusolajból 3 üveggel is patikában. De pl. a minap belefutottam abba, hogy kakaóvajat szerettem volna venni a patikában, de közölte a nő hogy patikai forgalomban nem adhat ki kakaóvajat! Csak néztem. Egy nappal később az egyik blogger írta, hogy patikában vett kakaóvajat. Nos, úgy tűnik hogy patikája és embere válogatja hogy mit tudunk és mit nem tudunk beszerezni a gyógyszertárakban, illetve hol.
  Ricinust amúgy most vettem a Cosmio-nál, 2.500 Ft volt a fél liter. Lehet legközelebb megnézem az Azórban :)
  Köszi a tippeket!

  VálaszTörlés
 10. Szia

  En meg akarnam kerdezny tuletek hogy szerintetek jok i az arak a www.pgchem.hu nal. en meg cak kezdo vagyok de mindent naluk rendolok mar egy par honapja es meg nem voltat soha gondok.

  VálaszTörlés
 11. Szia!
  Linkelek egy oldalt a fehér agyaghoz, ahol ugyan nagyobb kiszerelésben, de lényegesen olcsóbban hozzá lehet jutni.

  http://bionom.hu/biobolt/kozmetikumok/argilcream_argital.html?_ga=1.55170987.185175024.1381092723

  VálaszTörlés