2013. január 18., péntek

Citromos, fokhagymás csodaital


Én ezzel kezdtem az új évet :)

Hozzávalók:

  • 5 db egész citrom (bio, vagy kezeletlen citrom!)
  • 30 gerezd fokhagyma
  • 1 liter tisztított víz


Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, majd hűtsük ki. Ha kihűlt, tegyük egy turmixgépbe a megmosott és darabokra vágott citromokat a héjukkal együtt és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Öntsük fel kevés vízzel, majd turmixoljuk nagyon krémesre! Ha ezzel megvagyunk, akkor öntsük hozzá a maradék vizet is. Tegyük egy üvegbe, majd fogyasszunk belőle 3 héten keresztül minden reggel éhgyomorra egy kupicával. A megadott mennyiség elegendő a 3 hétre, hűsőben eláll. Én szűretlenül fogyasztom, de aki akarja átszűrheti egy sűrű szövésű anyagon.
3 hét után 8 nap szünetet kell tartani, utána megismételhető a kúra.

Elsődlegesen beszűkült vagy meszes erek kipucolására ajánlják, de rengeteg jó tapasztalatot olvastam róla a neten, a látás javulásától kezdve az ínybetegségek kezeléséig, ezért úgy döntöttem hogy kipróbálom. A fokhagyma és a citrom amúgy nagyon jó baktérium és vírusölő, így azoknak is javaslom a fogyasztását, akik meg szeretnék úszni az influenzát, megfázásokat. Általánosságban erősíti az immunrendszert.

A fokhagyma szagától nem kell félni, nem erős, az első étkezéssel elmúlik.

A 2. hétnél tartok a kúrában, ha befejeztem megírom a tapasztalataimat. Egyelőre annyit tudok, hogy néha fáj tőle a gyomrom, de nem elviselhetetlen. Gondolom ha reggelizik az ember akkor hamar elmúlik, tekintve hogy a harcosok étrendjét követem, nekem nincs reggeli, de abszolút elviselhető. Ha ez az ára hogy felturbózzam az immunrendszerem, akkor szívesen megfizetem :)

Ha elkészítitek és végigcsináljátok a kúrát, akkor írjátok meg hogy milyen pozitívumokat tapasztaltatok!

Update:
Nekem sajnos nem bírta ki a 3 hetet a lötty, a 2. hét után megbuggyant. Valszeg azért mert nem forraltam fel, de nem akartam kinyírni a vitaminokat. Ezért azt javaslom, hogy ha ti sem szeretnétek felforralni, hogy veszítsen a vitamin tartalmából akkor inkább hetekre lebontva készítsétek el a löttyöt.
Ez igényel némi átszámolást, de nem túl bonyolult, egy hétre lebontva így néz ki:

  • 2 db egész citrom
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 3,3 dl tisztított vagy forrásvíz

Minden mást ugyanúgy csináljunk!

19 megjegyzés:

  1. Szeretettel köszöntelek benneteket,akik ezt a fokhagymaesszenciát választjak.Én most fogom kipróbálni.Őszintén megvalva én megcsináltam a alkoholos változatát,azt vártam tőle,hogy csökken a koleszterínem ,de nem így alakult 5,2-ről felment 7,47-re ,persze nem szedtem gyógyszert ettől vártam ahatást,de nem étkeztem zsírosan sem .Sok zöltséget barna kenyeret ,sok mozgás stb. Kiváncsi vagyok ,hogy sikerül-e.Várom véleményeteket .

    VálaszTörlés
  2. 20 napja iszom.............nalam csodasan mukodik...alig erezheto a csipofajdalmam,labzsibbadasom....mellekhatasai nalam nincsenek.Ajanlani tudom barkinek,ha nem hasznalna esetleg,nem arthat alapon...

    VálaszTörlés
  3. Helló mindenkinek!Én is iszom sőt a barinőim is .Az egyik barinőmnek 18 as cukra volt reggel délbe este gyógyszer rá, 3hete issza és 7.2 a cukra,én is iszom jó a szívemre,és fogytam tőle 2 kg,másik barinőmnek meg a hasmenést állította el mivel ő meg glutén és laktóz érzékeny.Nem ég egyikünknek sem a gyomra pedig éhgyomorra isszuk.Ajánlom mindenkinek. :-)

    VálaszTörlés
  4. nem károsodnak a vitaminok mert a lehűlt vízzel kell turmixolni.

    VálaszTörlés
  5. Nem szoktam ilyesmiket csinálni, de ezt kipróbáltam. Mindent a leírás szerint végeztem el, és amikor mindent összeturmixoltam, akkor az egész halvány kék színű lett. Valahol olvastam, hogy más is így járt, és megkérdezte, hogy azért fogyasztható -e???...de nem válaszoltak a kérdésére. Most én is ugyanezt kérdezem....fogyasztható - e, amiért kék színe van ennek a csodaitalnak? Egyáltalán miért lett halványkék, hiszen mindent műanyag edényben csináltam, fémmel nem érintkezett semmi, tehát arra nem lehet fogni. A választ megköszönném! Egyelőre hűtőben van a sorsára várva, hogy megiszom, vagy kiborítom.:( Előre is köszönöm a válaszokat.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Liazel! Ha netán olvasod az írásomat, légy szíves írjál választ, hogy mit tegyek?
    Igyam meg nyugodtan, vagy öntsem ki? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszodat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, hát ez jó kérdés. Igazából fogalmam sincs, hogy mitől lehet kék. Én mondjuk csak 1x csináltam végig a kúrát, de nem tapasztaltam ilyet.
      Ha nekem lenne kék, és tudnám, hogy azon kívül ami kell hozzá nem került bele más, akkor meginnám. Vagy legalábbis megkóstolnám. Ha nincs benne semmi olyan, aminek nem kéne, akkor tulajdonképpen mi baja lehet? Csak fura a színe :) De azért azt mondom, hogy ha így undorodsz tőle, akkor inkább ne idd meg, mert ha ellenérzésed van, akkor a szervezeted sem fogja jól fogadni, és simán lehetsz tőle beteg, lehetnek tőle gyomorrontásos tüneteid. Szóval csak akkor idd meg, ha jó érzéssel meg tudod ezt tenni. Ha nem, akkor teljesen mindegy, mert pszichésen tiltakozni fog ellene a tested, és csak bajt csinálsz magadnak!
      Azért majd írd meg, hogy végül hogy döntöttél!

      Törlés
    2. Közben találtam választ a kérdésedre:

      A kék színű (zöld színű) fokhagyma megfejtése egyszerűbb, mint gondolnánk. Jól ismert, hogy a fokhagymában bőven találunk kéntartalmú aminosavakat (metionin, cisztein). A fokhagymagerezdek a fokhagymára jellemző módon körülbelül 1% alliint (CH2=CH–CH2–S(O)–CH2–CH(NH2)COOH) is tartalmaznak. Az alliin amúgy az említett cisztein nevű kéntartalmú aminosav derivátuma, amit a fokhagymagerezd összezúzása után a levegő oxigénje hatására aktiválódó allináz enzim alakít át allicin nevű vegyületté, amint az a bal oldali ábrán s látható.

      Az allicin a fokhagyma gyógyhatásának egyik legfontosabb komponense, a kénes fokhagyma szag okozója. Mindezen túl közel 100 biológiailag aktív kéntartalmú komponens, fehérjék, szaponinok is képződnek az oxidáció során.

      A fokhagymában enzimek hatására kialakuló kénvegyületek ezek után már reakcióba léphet a nyomokban mindig előforduló rézzel, s már elő is álltak a kék, zöld rézvegyületek. A kék színhez igen kevés réz kell, s gyakran már a vezetékes víz természetes előforduló réztartalma is elegendő hozzá, de a só szennyező anyagai ugyancsak befolyással lehetnek a színre. A réz forrása lehet akár az ecet is, vagy a citromlé, amelyet a tartósításhoz (ecetes fokhagyma) felhasználunk. Savas közegben (ecetsav) különösen a friss, nem teljesen érett, magas nedvességtartalmú, és enzimaktivitású fokhagyma lesz kék, vagy zöld színű. Az elszíneződés megjelenése, intenzitása tehát leginkább a fokhagyma korától, a kéntartalmától, és az eljárás módjától függ.



      A fokhagymában az előző reakciók során különféle természetes kékes-zöld pigment prekurzorok is létrejönnek, amelyek a tartósítás során láthatóvá válhatnak. Ezek az aromás heterociklusos vegyületek (pirrolok) a gyűrűk számától is függően, különféle színűek lehetnek. A három pirrol gyűrűből álló molekulák kék színűek, a négy pirrol gyűrűből állóak zöld színűek (ahogy a hasonló szerkezetű klorofill is).

      http://www.foodandwine.hu/2011/03/24/kek-fokhagyma-mitol-lesz-kek-a-fokhagyma/

      Törlés
    3. Kedves ILDI! Köszönöm szépen a válaszodat. Szóval én megkóstoltam, nem olyan szörnyű csak büdös a fokhagyma, mármint a számban. Olyan, mint amikor a pirítós kenyeret jól befokhagymázom mind a 2 oldalán. Na szóval, utána fogmosás, és elrágcsáltam egy szem szegfűszeget. Egyáltalán nem undorodtam tőle. Meglátom... iszom valameddig, ha lehet akkor mindet, ha megunom, vagy megromlik akkor ami marad kiöntöm.... Majd beszámolok az eredményről.:) Szia! Még egyszer kösz.-Ilona-

      Törlés
  7. üdvözök mindenkit !
    Csak egy kérdésem van gyerekek is fogyaszthatják és téli időszakban végig mert azt olvasom itt hogy 3 hétig kell és utána 8 nap szünet és ismét 3 hét és megint 8 nap szünet ?


    üdvözök mindenkit !
    Csak egy kérdésem van gyerekek is fogyaszthatják és téli időszakban végig mert azt olvasom itt hogy 3 hétig kell és utána 8 nap szünet és ismét 3 hét és megint 8 nap szünet ?


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek!

      Mivel semmi mesterséges dolog nincs benne, szerintem nyugodtan adható gyerekeknek is. Én lehet, hogy próba képpen kevesebbet adnék neki, megnézném, hogy milyeh hatással van rá (emésztés, stb.), és ha nincs baj, akkor szerintem nyugodtan mehet.

      Törlés
  8. Ha turmixoltok bele petrezselyem levelet is, garantáltan szagmentesek lesztek.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon állat!
    Egyebkent is imadom a fokhagymat, mindig is fogyasztottam, de csak nyersen. 46 evesen, aktiv sportolas mellett (napi 30 km biciklizes) evek ota tarto egyre rosszabb allando jelleggel fajo-sajgo visszeres labakkal rendelkezem. A nyaron tobb 100 km-t futottam (akkor eppen nem fajt), majd nyar vegevel elhatalmasodott a fajdalom. Kertem kivizsgalast (szeptemberben), kaptam idopontot marciusra!!! :) Megtalaltam ezt a receptet es 3-4 napja fogyasztva mar a masodik napon megszunt a santitasra kenyszerito fajdalom. Elkepeszto, de nagyon hatekony. Magam sem hittem volna. Korabban szedtem detralex-et is (narancshejkivonat) es bar valamit segitett, de ilyen mertekben, mint ez a citrus+fokhagyma kombo, nem tudott segiteni.
    Szuper cucc ez, mindenki probalja ki, akinek sajgo vegtagjai vannak.

    VálaszTörlés
  10. Valaminek lennie kell a fokhagymában, mert öreganyám is megevett napi 2-3 gerezdet (semmi mixelés mással) , és 90 éves koráig orvos nem látta! Rendszeresen diófalevéllel mosott hajat, és a diólevél teáját itta. Most én is készítettem kb. 3 hete hasonló mixet : fokhagyma, gyömbér, citromlé, almaecet és méz alapanyagokból. Már vagy 7-8 éve szedem a vérnyomás-bogyókat. Régebben mikor 1-2 hétre elhagytam , lassan kúszott vissza magasabbra. Most hogy ezt a mixet fogyasztom helyette, stabilan áll a normál szinten. A többi előnyös tulajdonságai meg majd tavaszig kiderülnek.

    VálaszTörlés
  11. na ma megcsináltam ,holnaptól kezdem inni , de 4 citrom ,4 fej fokhagyma , cca 4 cm es gyömbér 2 liter vízből,lemixerelni héjastól a citromot és a többit ,felforralni kihűteni ,hűtőbe , napi 180 m kell inni ebből 3 hétig

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja és ebből két adagot kell készítei, hogy 3 hétre elég legyen ...

      Törlés
    2. reggel éhgyomorra , és utánna 2 óráig nem enni semmit ..

      Törlés
  12. Nem szabad felforralni,mert tönkre megy a C vitamin!

    VálaszTörlés