2013. március 24., vasárnap

Shea vajas szappan




Korábban egyáltalán nem használtam shea vajat a szappanokhoz, de mivel nagyon ápoló tulajdonságokkal rendelkezik, gondoltam hogy kipróbálom szappanban is. A sószappanba is tettem, hogy a só szárító tulajdonságát ellensúlyozzam. Ebbe a szappanba nem került só, ezért nagyon ápoló, tápláló, finom szappan lett belőle.

A pontos receptet itt találjátok:
http://liazelblogja.blogspot.hu/p/szappan-receptek.html

Ami került bele:

  • Kókusz olaj
  • Napraforgó olaj (kamilla macerátum, csak hogy még ápolóbb legyen)
  • Shea vaj
  • Olíva olaj
  • Pálmaolaj (tudom korábban azt írtam hogy nem használom bizonyos okok miatt, de most mégis tettem a szappanba)
  • Levendula illóolaj
  • Színezéknek az Indiából hozott "fűszert" tettem bele, és azért raktam idézőjelbe, mert ezt nem az ételükbe teszik, hanem a homlokukra ebből készítik a pöttyöt. Nagyon élénk, erős magenta színe van, ez a halvány rózsaszínes maradt belőle a végére :)


1 kg-nyi masszából készítettem és tejes dobozba öntöttem, a maradékot pedig szilikon formába. Innen is látszik, hogy szappanforma szinte bármiből lehet! Persze ne gyűjtsetek össze mindenféle dobozt, de a tejesdoboz erre is tökéletesen megfelel. Egyszer használatos, viszont nem kell finomkodni vele, csak letépjük ha már megkeményedett a szappanmasszánk, felszeleteljük és hagyjuk pihenni. Az én szappankáim is most 4-6 hetes pihenőre mennek.

Krizantém szilikonforma

Tejesdoboz öntőforma :)

Ilyen szép, színes szappankák sikerültek

Ilyen tömb lett a tejesdobozból

Más szögből

Update:
Imádom! Krémesen habos, nagyon finom szappan lett belőle. Kicsit féltem hogy megfogja a bőrömet majd, de nem lettem rózsaszín :)
Lehet kevés lett az illóolaj, mert nem érezni a szappanon. Ettől függetlenül nincs rossz illata, imádnivaló!

6 megjegyzés:

  1. Szia,

    Gyönyörűek ezek a szappanok :) Megkérdezhetem, pontosan mitől lett ilyen szép színük?

    Köszönöm
    Andi

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Azt mondták, hogy ez is kurkuma, de nem amit megeszünk, hanem az, amiből az indiai emberek a pöttyöt csinálják a homlokukra. Indiából hoztam, igazából nem tudom a pontos nevét. Ez is egy fűszer, de nem eszik meg, csak külsőleg használják. Nagyon élénk pink színe van. Sajnos ötletem sincs, hogy itthon hol lehet beszerezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      Azért köszönöm, nézelődök itthon hátha találok :)

      Törlés
    2. Még annyi jutott eszembe, hogy esetleg kipróbálhatád a vörös vagy a rózsaszín agyagot színezésre. Én még nem próbáltam (de tervezem!), így nem tudom hogy milyen erősen színez, de szerintem egy próbát megér. A Cosmio boltjában be tudod szerezni, illetve tartanak pigmenteket is, esetleg azok is megérnek egy próbát. Én is szeretném majd kipróbálni őket, ha legközelebb szappanozok, akkor szerintem ellátogatok hozzájuk!
      Itt találod meg őket:
      http://webshop.cosmio.hu
      Illetve még náluk is találsz érdekes dolgokat, de úgy láttam, hogy ők egy kicsit drágábbak:
      http://www.zoldpolc.hu/1118-kozmetikum-alapanyagok/

      Ha sikerül beszerzési forrást találnod, akkor írd majd meg! Hátha másoknak is segítesz vele!

      Törlés
  3. Szia!

    Nagyon szépek a szappanok, én most kezdtem el foglalkozni a készítésükkel.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a minték, amik olyanok, mintha pecsételve lennének rá, hogyan készülnek? Ennél szappannál az angyalra gondolok....
    Köszönöm,
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen!
      Ha a körökre gondolsz, amik a közepén vannak, azok úgy készültek, hogy megszíneztem a szappanmasszát, majd a tömbformába felváltva öntöttem, így a felső rész kinyomta az alsó részt és így tovább. Így keletkeztek azok a csíkok benne. Ezen a szappanon nincs szappanpecsét. Megnéztem őket, mert nem igazán tudtam hogy mire gondolsz, milyen angyal. Én is látom már, de az nem angyal, mármint nem pecsét, vagy ilyesmi, hanem a szappanban lévő színezék adott neki ilyen mintát. Egyáltalán nem szándékos. Valószínűleg én sem fogom tudni reprodukálni többet :)

      Törlés